Att ändra inställning

Tisdag eftermiddag/kväll hade jag ett onlinemöte med Cultural Care. Eller, möte och möte. Det jag såg var kanske 15 powerpointbilder som jag hörde en röst tala till. Denna röst sammanfattade i princip en bok som man som au pair inom Cultural Care får hem. Ovärd timme? Hur underbart glatt inställd jag än låter så har jag ändå kommit fram till att ovärd? Nja. 

För det är först "det senaste" som jag har insett att det här är allvar, det är ett jobb och inte bara en chans att leva livet. Jag kommer att ta hand om barn, någons mest älskade "ägodel". Att ta mitt jobb seriöst, och därmed vara väl förberedd genom att t.ex. delta på sådana här onlinemöten är så otroligt värt det, hur ovärt det än kan verka. För allteftersom förberedelsearbetet har trappats upp, så blir jag mer och mer medveten om vad som kommer att krävas av mig. 

För ska vi lägga alla korten på bordet, så hade jag en helt annan syn på detta för två år sedan. Jag såg ett år i USA som au pair som en möjlighet till att få se landet och ta hand om superduperunderbart gulliga barn. Men, allt eftersom de "riktiga" förberedelserna har satt igång så inser man vilken grej det här faktiskt är. Och det kräver att man tar det hela seriöst och blir förberedd, hur fåniga förberedelserna än verkar vara. 

Kostnader för au pair programmet

Dessa kan skilja sig lite från person till person, bland annat har jag kommit undan väldigt billigt med min hälsoundersökning.
 
Programavgift: 5995 kr
Försäkringar: 5385 kr
Avbeställningsskydd: 395 kr
Visumavgift: 1120 kr
Utdrag ur belastningsregistret: 192 kr
Hälsoundersökning: 300 kr
Internationellt körtkort: 270 kr
Visumfoto: 280 kr
Kort för internationellt körkort: 280 kr
Presenter till värdfamiljen: närmare 800 kr
_______________________________________
 
Alltså ca 15000 kronor.
 
Jag hade turen att inte behöva betala resa + boende i Stockholm när jag skulle upp till ambassaden eftersom mamma gjorde detta. Men där får man nog räkna med kanske en tusenlapp. Det kan ju självklart variera något enormt beroende på hur fint man vill bo och om man har en mamma som är gullig nog att vilja åka med och därmed betala.
 
Sedan kan man även lägga till massa småsaker som till exempel frimärken och "nödvändiga" saker. Jag har bland annat tänkt köpa resekit när det kommer till schampoo och sådant, just för att det blir så mycket smidigare att ha med sig på skolan de första dagarna.
 
Men helt ärligt, det är så värt det när man tänker på allt som ingår. Bland annat, och det är säkert inte ens hälften, så får man tur och retur flyg Sverige/USA, mat och husrum hos en värdfamilj, 500 dollar att studera för, 5 dagar på Cultural Care au pair training school. Ska man sammanfatta det så får man bo, jobba och plugga i USA i ett år till samma pris som en tvåveckors all-inclusive till valfritt Medelhavsland.

Flygtider!

Varför händer allt spännande när jag ska jobba? Igår fick jag mitt under mitt arbetspass en lista med alla i "min" del av Europa som skall åka samma dag till USA. Tro bannemej att vi var ett gäng som mejlade ett ganska bra tag fram och tillbaka innan någon kom på att man kunde göra en facebookgrupp . . . Hur som helst, idag, självklart under mitt arbetspass, kom mina flygtider! Snacka om tur att jag kunde ta mig en "femminutare" och titta på hur dessa såg ut när vi hade en lugnare stund. Vi slog liksom säsongsrekord i omsättning idag, så jag tyckte allt att jag kunde unna mig den stunden!
 
I alla fall, så här ser min resa till staterna ut:
 
 
Det känns ju riktigt bra att vi landar på JFK i alla fall, med tanke på att det var där jag landade när jag var i New York med familjen. Samtidigt så är ju JFK en gaaaanska så stor flygplats, men det känns ju mentalt bra åtminstonde. Gränskontrollen är ju verkligen bra att jag har upplevt tidigare, för tro mig, it's a pain in the ass. Jag har ju i och för sig aldrig varit på flygplatsen i Reykjavik, men hallå, alla flygplatser ser ju likadana ut. Och med ett gäng andra au pairer som också ska flyga samma rutt som mig så ska det ju inte vara några problem, inte om vi slänger in lite logik och förmågan att hålla huvudet kallt i jobbiga situationer i grytan också.
 
Och som pappa sa när ha fick se de här tiderna "Kul att du får uppleva Island i två-tre timmar!".